fbpx

Duurzaam
beleid

Gedeelde verantwoordelijkheid

Kunststof in tijden van klimaatverandering en vervuiling. Kan dat nog wel? Elke minuut van de dag moeten we ons bewust zijn van de grondstof die we kiezen om onze producten te ontwikkelen en produceren. Kunststof heeft zijn kwaliteiten als isolator reeds vaak bewezen. Daarnaast is deze grondstof ondanks zijn lichtgewicht toch sterk en is het onevenaarbaar qua flexibiliteit in vorm en kleur. Daardoor is het vaak het juiste alternatief tegenover bijvoorbeeld glas en karton.

Bij Gevaplast gaan we elke dag op zoek naar circulaire alternatieven, het is aan ons als producent om kunststof duurzamer en nog beter recycleerbaar te maken. Een pact dat we bij Gevaplast graag willen sluiten. Het is onze gedeelde verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor onze planeet, we hebben er immers maar één.

Geen loze beloftes

Hoe kunnen we als kunststofverwerkend bedrijf onze ecologische voetafdruk verkleinen? Dat is de vraag die in ons dagelijks beleid steeds wordt meegenomen.

Bij Gevaplast zijn we hands-on en dat geldt ook voor de belofte naar een duurzaam beleid, die we met onze klanten aangaan. Sinds 2015 hebben we een milieumanagementsysteem uitgebouwd, ISO 14001:2015 en elke dag werken we eraan om dit systeem in stand te houden en te optimaliseren.

Dit gaat van de aankoop van fruit op het werk bij een lokale bioboer tot het zoeken naar duurzame grondstoffen voor onze producten, maar ook over de milieuwetgeving waaraan we moeten voldoen als productiebedrijf.

Concreet, de daden

Grondstof

Voor onze isolatoren gebruiken we grondstof die uit onze eigen maalmolen komt, we hergebruiken dus de productie-uitval voor deze producten.

Bekijk onze producten

Robot

Voor de productie van de speelgoed onderdelen voor TomTect hebben we een robot die tijdens het productieproces de overtollige kunststof reeds uit de matrijs haalt en deze onmiddellijk opnieuw vermaalt en gebruikt.

Bekijk onze producten

Recyclage

Momenteel zijn we volop testen aan het doen om gerecycleerd materiaal in te zetten voor de productie van onze vaatcaps. Een hele uitdaging waarbij we onze grondstofleveranciers bestoken met vragen en de evoluties op de voet volgen. De grootste uitdaging blijft om de gerecycleerde materialen op een zodanige manier te produceren dat we onze kwaliteit kunnen blijven garanderen. De eerste testen zijn alvast veelbelovend!

Bekijk onze producten

Bij onze Amerikaanse partner PakTech vonden we een mooi alternatief voor het verpakken van blikken. Zij gebruiken Post Consumer Recycled materiaal voor de vervaardiging van de blikkenhouders. Dit materiaal is voor 100% gemaakt uit onder andere melkbrikken en ook opnieuw recycleerbaar.

Zij leggen het heel mooi uit in dit filmpje.

Milieumanagementsysteem

Milieumanagement systeem

Bij Gevaplast hebben we hard gewerkt om het ISO14001 certificaat te behalen. De combinatie van dit milieumanagementsysteem en ons kwaliteitsmanagementsysteem, ISO 9001:2015 zorgen ervoor dat we zowel milieu als kwaliteit in ons achterhoofd houden bij elk proces in ons bedrijf, van aankoop tot productie tot logistiek.

Samen werken
aan duurzaamheid?

Stel een vraag aan onze R&D afdeling! Samen streven we ernaar om ook uw bedrijf duurzamer te maken door het optimaliseren van uw verpakkingen en producten en samen na te denken over supply chain management.

Sustainable Development Goals

Bij Gevaplast geloven we sterk in de kracht van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om deze overtuiging in de praktijk te brengen, hebben we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) geïntegreerd in onze bedrijfsfilosofie.

Om onze werknemers bewust te maken van het belang van de SDG’s en hen aan te zetten tot actie, hebben we verschillende initiatieven ontplooid. Allereerst hebben we interne communicatiekanalen opgezet om informatie te delen over de SDG’s en hoe deze van toepassing zijn op onze bedrijfsactiviteiten.

Daarnaast moedigen we onze werknemers actief aan om betrokken te raken bij initiatieven die gericht zijn op duurzaamheid, zowel binnen als buiten de organisatie.

Enkele voorbeelden hiervan kan je hieronder vinden.

Gedeelde
verantwoordelijkheid

Help bij het verlichten van armoede en honger. Promoot duurzame landbouw en betere voeding.

Ethische en morele verantwoordelijkheid

Behandel mensen eerlijk en gelijk en ondersteun de goede gezondheid en het welzijn van collega’s. Verhef uw stem tegen elke vorm van discriminatie. Bevorder levenslang leren.

Proper water

Zorg ervoor dat onze processen de waterbronnen niet vervuilen en moedig waterbehoud aan. Kies voor herbruikbare artikelen zoals waterflessen in plaats van alternatieven voor eenmalig gebruik.

Duurzaam energiebeleid

Pas de thermostaat aan: lager in de winter, hoger in de zomer. Carpool of fiets naar het werk.

Innovatie

Ontwikkel een cultuur van milieu- ambassadeurschap om innovatie aan te moedigen en teams uit te dagen ideeën te delen die ons werk duurzamer kunnen maken.

Impact en bewustmaking

Maak steden en sociale gemeenschappen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam.

Duurzame productie

Probeer productieafval zoveel mogelijk te verminderen. Scheid recycleerbare materialen van afval en composteer voedselresten. Recycleer papier, plastic, glas en aluminium en voorkom dat stortplaatsen groeien. Koop minimaal verpakte goederen. Vermijd papier, betaal bv. uw rekeningen online of mobiel.
Schakel verlichting en elektronica uit wanneer deze niet in gebruik zijn. Vervang oude apparaten door energiezuinige modellen. Koop eens tweedehands i.p.v. nieuw.

Sterke instellingen

Werk mee aan vreedzame en inclusieve samenlevingen. Zorg voor een veilige omgeving zonder geweld. Kies voor autoriteiten die deelnemen aan duurzame initiatieven.

Partners voor een betere wereld

Leer van en werk samen met specialisten, om een ​​pionier te worden op het gebied van duurzame kunststof productie.